Valkenburg centrumplan
De beleving van het Geuleiland
Contact Print pagina

Het centrum van Valkenburg is een eiland. Het is een uitdaging om dit gebied een eigen gezicht te geven en de beleving van de twee Geultakken te versterken. Zeker ter hoogte van “De Kei” is de Geulbrug zo breed, dat je nauwelijks merkt dat je over een brug loopt. Daarom worden de Geulbruggen versmald en richten we het Theodoor Dorrenplein in als een echt plein. De Geulpoort markeert de overgang van het Geuleiland naar het historische hart van Valkenburg. Natuurlijk zal eerst het nieuwe verkeerscirculatieplan helder moeten zijn.

Bij de bevrijding van Valkenburg zijn twee hotels verwoest: Hotel Du Pont en Hotel Croix de Bourgogne. Croix de Bourgogne was een begrip in ons Geulstadje. We willen dit hotel weer in oude luister herstellen. Uiterlijk zoals het was, maar van binnen aangepast aan de eisen van deze tijd. Er ligt een concreet plan op tafel om dit hotel bedrijfsmatig te verbinden met het bekende klooster Boslust in Broekhem-Noord. Een kans om met twee handen aan te pakken.

Zoals Boslust er nu bij ligt is voor iedere rechtgeaarde Valkenburger een doorn in het oog. We hebben nu de kans om twee vliegen in één klap te slaan: een nieuwe toekomst voor het oude Jezuïetenklooster (onder andere een congrescentrum) en het terugbouwen van Croix de Bourgogne in het hart van Valkenburg.

De herbouw van het hotel zal een krachtige positieve uitstraling hebben op het Theodoor Dorrenplein. Zeker in combinatie met de splinternieuwe en voetgangersvriendelijke inrichting van dit gebied. Nieuwe bestrating, verkeersluw (geen doorgaand verkeer), nieuwe verlichting en beplanting. En natuurlijk ook de vernieuwde Geulkades in het centrum. Ook deze zetten Valkenburg aan de Geul weer in de schijnwerpers. Dit gebeurt letterlijk door het bijzondere project van internationaal bekend lichtarchitect Ingo Maurer, die de vernieuwde Geulkades, de Geulbruggen en het water van de Geulstroom zal aanstralen.

Wandelen

Fotografie: Guy van Grinsven/Studiopress

Valkenburg als parel van het Heuvelland staat bekend om het vijfsterrenlandschap en de mooie natuur. Dé bestemming voor wandelaars en fietsers. Het is een uitdaging om het Geuleiland beter te verbinden met de twee groene vleugels. Het schitterende Geuldal aan de oostzijde en westzijde. Samen met de provincie en de gemeenten Maastricht en Meerssen ligt er 4 miljoen euro extra klaar voor de aanleg van nieuwe wandel- en fietsverbindingen tussen Maastricht en Schin op Geul. Naar verwachting worden deze doorgetrokken naar Gulpen-Wittem en Vaals.

Na tientallen jaren praten, gaan we nu eindelijk concreet aan de slag.

< Terug naar het deelplannen overzicht